Hypo banka pokrenula vansudsku naplatu kredita za Zavalu

Bez autora
Mar 10 2011

Hypo Alpe Adria Banka iz Podgorice pokrenula je, kao nosilac hipoteke prvog reda, vansudsku naplatu kredita od pet miliona eura u vezi sa rtom Zavala. Za kredit je založeno devet parcela na rtu Zavala koje obuhvataju 37,71 hiljadu kvadrata šume, voćnjaka i kamenjara. Od prodaje zemljišta i poluizgrađenih vila na tom terenu naplatiće se i central Hipo banke u Klagenfurtu koja je Zavala invest kreditirala sa 14,5 miliona eura. Hipo banka iz Podgorice kao povjerilac prvog reda ima pravo da sprovede prodaju kompleksa, a oglašavanje vansudske prodaje očekuje se ove sedmice. Osnivač dužnika, odnosno kompanije Zavala invest, je budvanska firma Slav In koja je u vlasništvu Miraks Balkana, koga drži ruski Miraks. Protiv Miraksa se u Crnoj Gori osim u podgoričkom Privrednom sudud vodi još i postupak kod Osnovnog suda u Kotoru.

Hypo banka pokrenula vansudsku naplatu kredita za ZavaluHypo Alpe Adria Banka iz Podgorice pokrenula je, kao nosilac hipoteke prvog reda, vansudsku naplatu kredita od pet miliona eura u vezi sa rtom Zavala.

Za kredit je, kako piše Dan, založeno devet parcela na rtu Zavala koje obuhvataju 37,71 hiljadu kvadrata šume, voćnjaka i kamenjara. Od prodaje zemljišta i poluizgrađenih vila na tom terenu naplatiće se i central Hipo banke u Klagenfurtu koja je Zavala invest kreditirala sa 14,5 miliona eura. Hipo banka iz Podgorice kao povjerilac prvog reda ima pravo da sprovede prodaju kompleksa, a oglašavanje vansudske prodaje očekuje se ove sedmice.

Osnivač dužnika, odnosno kompanije Zavala invest, je budvanska firma Slav In koja je u vlasništvu Miraks Balkana, koga drži ruski Miraks. Protiv Miraksa se u Crnoj Gori osim u podgoričkom Privrednom sudud vodi još i postupak kod Osnovnog suda u Kotoru. Taj sud je je prihvatio tužbu, koju je u ime 20-ak ruskih državljana, podnio Piperović, jer su, kako tvrde, oštećeni za oko 12 miliona eura.

Oni su uplatili avanse od 650 hiljada eura, u prosjeku, za kupovinu stanova na Zavali i još nijesu uselili u njih. Do sada je završeno 70 odsto radova na izgradnji 38 luksuznih vila, koje se nalaze na prostoru od 40 hiljada kvadratnih metara, a 60 odsto njih unaprijed je prodato kupcima iz Rusije. Slučaj Zavala je aktuelan i zbog hapšenja čelnika Opštine Budva, Rajka Kuljače i potpredsjednika Dragana Markovića, zbog sumnje da su zloupotrijebili službeni položaj i ostvarili protivpravnu korist na štetu Opštine Budva, u većem iznosu koji se utvrđuje. Tužilaštvo je, osim njih dvojice, privelo još osam osoba.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik